Live cooking i narty – wywiad z Ivo Violante
Ideą aktywnych wyjazdów jest łączenie aktywności sportowej z wyśmienitą kuchnią, serwowaną w formie pokazów gotowania na żywo (tzw. live cooking i narty). W dzisiejszym wywiadzie zapytamy szefa kuchni aktywnywyjazd.pl – Ivo Violante
Opowiedz proszę o tym jak powstał pomysł na połączenie takich elementów jak live cooking i narty w nietypowy wyjazd narciarski?
Na połączenie nart z gotowaniem „live cooking” jako pierwszy na świecie wpadł chyba Jarek z „aktywnywyjazd”. Przedstawił mi propozycje współpracy i od razu się zdecydowałem, dlatego że każdy wyjazd sportowy powinien łączyć się z dobrymi, odpowiednio sporządzonymi posiłkami, jednocześnie smacznymi i pożywnymi, które pozwolą czerpać energie podczas aktywnego dnia na nartach. Nie chcemy przecież, żeby tą ogromną przyjemność zakłócił nam spadek energii.
Pomysł na „live cooking” powstał z chęci dzielenia się moją miłością do kuchni. Wspólne gotowanie z kucharzem oraz możliwość ‘podglądania” profesjonalisty w kuchni to ogromna frajda dla gości. Plusem jest również fakt, że mogą oni podpatrzyć ciekawe tricki kuchenne oraz widzieć dokładnie z czego ich posiłki są przyrządzane. Do wyjazdowych dań używam tylko i wyłącznie świeżych produktów od wysokiej jakości producentów.
Czy letni wyjazd na narty wymaga przygotowania szczególnej diety dla uczestników wyjazdu?
Letnie menu powinno być przede wszystkim lżejsze od tego zimowego. W letnie dni nasz organizm potrzebuje się orzeźwić, jednocześnie przyjmując wartościowe mikroelementy, do czego rewelacyjnie nadają się świeże warzywa i owoce, szeroko dostępne o tej porze roku. Posiłki na bazie produktów roślinnych bardzo skutecznie zastąpić mogą mięsne warianty, jednocześnie będąc wyjątkowo smaczne i pożywne.
Świetnym pomysłem i alternatywą dla „zimowych” mięsnych posiłków mogą być również dania ze świeżych ryb i owoców morza, które dostarczają bardzo dużo energii jednocześnie lepiej wpisując się w letni klimat wyjazdu.
W lecie organizm lubi czuć się lekko, nie będąc przy tym głodnym, a już moja w tym głowa, żeby było pysznie.
Czy dieta narciarza posiada jakieś cechy szczególne?
Dieta narciarza tak jak dieta każdego sportowca powinna być odpowiednio kaloryczna, zbilansowana, bogata w białka oraz wolno przyswajalne składniki, tak aby energia uwalniała się przez cały dzień. Warto również pamiętać, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie.
W jaki sposób letni wyjazd na narty może poprawić nasze nawyki żywieniowe?
Lato jest sezonem, w którym przyswajać możemy ogromną ilość żelaza, protein oraz witamin, jedząc świeże produkty. Antyoksydanty obecne w warzywach i w owocach są niezwykle ważne dla naszego organizmu, w związku z czym powinniśmy jeść świeżo i surowo, czyli dużo owoców i warzyw w każdych możliwych postaciach.
Czy jedzenie na narty musi być w przygotowane w szczególny sposób? O czym należy pamiętać łącząc live cooking i narty?
Należy pamiętać, że osoba uprawiająca sport taki jak narciarstwo powinna zwrócić szczególną uwagę na obecność wapnia i magnezu, które są podstawowymi składnikami naszych kości. Osobiście polecam dietę zbalansowana w granicach 1800-2400 kcal dziennie, pamiętając przy tym, że potrzebujemy oczyścić nasz organizm po sezonie zimowym oraz ciężkiej kuchni dostosowanej do chłodnego klimatu. W związku z tym tłuszcze zwierzęce zastąpione powinny być roślinnymi, a posiłki wzbogacone o inne mikroelementy, które pomogą nam odbudować harmonię w organizmie po sezonie zimowym. Dzięki temu kontrolować będziemy mogli poziom cholesterolu oraz białych krwinek we krwi.