Live cooking i narty - wywiad z Ivo Violante - Aktywnywyjazd.pl

Live cooking i narty – wywiad z Ivo Violante

11 czerwca 2019
live cooking, Narty w lecie

Ideą aktywnych wyjazdów jest łączenie aktywności sportowej z wyśmienitą kuchnią, serwowaną w formie pokazów gotowania na żywo (tzw. live cooking i narty). W dzisiejszym wywiadzie zapytamy szefa kuchni aktywnywyjazd.pl – Ivo Violante

Opowiedz proszę o tym jak powstał pomysł na połączenie takich elementów jak live cooking i narty w nietypowy wyjazd narciarski?

 

Na połączenie nart z gotowaniem „live cooking” jako pierwszy na świecie wpadł chyba Jarek z „aktywnywyjazd”. Przedstawił mi propozycje współpracy i od razu się zdecydowałem, dlatego że każdy wyjazd sportowy powinien łączyć się z dobrymi, odpowiednio sporządzonymi posiłkami, jednocześnie smacznymi i pożywnymi, które pozwolą czerpać energie podczas aktywnego dnia na nartach. Nie chcemy przecież, żeby tą ogromną przyjemność zakłócił nam spadek energii.

Pomysł na „live cooking” powstał z chęci dzielenia się moją miłością do kuchni. Wspólne gotowanie z kucharzem oraz możliwość ‘podglądania” profesjonalisty w kuchni to ogromna frajda dla gości. Plusem jest również fakt, że mogą oni podpatrzyć ciekawe tricki kuchenne oraz widzieć dokładnie z czego ich posiłki są przyrządzane. Do wyjazdowych dań używam tylko i wyłącznie świeżych produktów od wysokiej jakości producentów.

 

Czy letni wyjazd na narty wymaga przygotowania szczególnej diety dla uczestników wyjazdu?

 

Letnie menu powinno być przede wszystkim lżejsze od tego zimowego. W letnie dni nasz organizm potrzebuje się orzeźwić, jednocześnie przyjmując wartościowe mikroelementy, do czego rewelacyjnie nadają się świeże warzywa i owoce, szeroko dostępne o tej porze roku. Posiłki na bazie produktów roślinnych bardzo skutecznie zastąpić mogą mięsne warianty, jednocześnie będąc wyjątkowo smaczne i pożywne.

Świetnym pomysłem i alternatywą dla „zimowych” mięsnych posiłków mogą być również dania ze świeżych ryb i owoców morza, które dostarczają bardzo dużo energii jednocześnie lepiej wpisując się w letni klimat wyjazdu.

W lecie organizm lubi czuć się lekko, nie będąc przy tym głodnym, a już moja w tym głowa, żeby było pysznie.

 

Czy dieta narciarza posiada jakieś cechy szczególne?

 

Dieta narciarza tak jak dieta każdego sportowca powinna być odpowiednio kaloryczna, zbilansowana, bogata w białka oraz wolno przyswajalne składniki, tak aby energia uwalniała się przez cały dzień. Warto również pamiętać, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie.

 

W jaki sposób letni wyjazd na narty może poprawić nasze nawyki żywieniowe?

 

Lato jest sezonem, w którym przyswajać możemy ogromną ilość żelaza, protein oraz witamin, jedząc świeże produkty. Antyoksydanty obecne w warzywach i w owocach są niezwykle ważne dla naszego organizmu, w związku z czym powinniśmy jeść świeżo i surowo, czyli dużo owoców i warzyw w każdych możliwych postaciach.

 

Czy jedzenie na narty musi być w przygotowane w szczególny sposób? O czym należy pamiętać łącząc live cooking i narty?

 

Należy pamiętać, że osoba uprawiająca sport taki jak narciarstwo powinna zwrócić szczególną uwagę na obecność wapnia i magnezu, które są podstawowymi składnikami naszych kości. Osobiście polecam dietę zbalansowana w granicach 1800-2400 kcal dziennie, pamiętając przy tym, że potrzebujemy oczyścić nasz organizm po sezonie zimowym oraz ciężkiej kuchni dostosowanej do chłodnego klimatu. W związku z tym tłuszcze zwierzęce zastąpione powinny być roślinnymi, a posiłki wzbogacone o inne mikroelementy, które pomogą nam odbudować harmonię w organizmie po sezonie zimowym. Dzięki temu kontrolować będziemy mogli poziom cholesterolu oraz białych krwinek we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zadzwoń teraz