wyjazd sportowy

AktywnyWyjazd.pl – skąd pomysł na wyjazd sportowy i live cooking? Wywiad

Unikatowe połączenie nieszablonowych posiłków i sposobu ich przygotowania, z malowniczym krajobrazem i aktywnym wypoczynkiem, jakim jest sportowy wyjazd. Skąd wzięła się idea aktywnego wyjazdu i dlaczego taka turystyka ma ogromną przyszłość? O tym w dzisiejszym wywiadzie z Jarkiem Ryżanowskim – dyrektorem zarządzającym i pomysłodawcą Aktywnegowyjazdu.pl

Dlaczego Rajsport zmienił swoją nazwę na AktywnyWyjazd.pl?

 

To był długi złożony proces, który rozwijał się powoli w mojej głowie. Za namową mojego przyjaciela, zaliczyłem kurs instruktora pomocnika narciarstwa w Polskim Związku Narciarskim. Zaraz potem rozpocząłem pracę, jako instruktor, głównie z dziećmi. To praca, która dała mi tak dużą satysfakcję, że postanowiłem założyć Szkółkę narciarską w Szczyrku i tak właśnie powstał „Rajsport”. To bardzo pasjonujące zajęcie. Bardzo ważne są pierwsze godziny zajęć, kiedy trzeba jak najszybciej znaleźć wspólny kontakt i zbudować pozytywne relacje z przyszłym narciarzem. Potem już wszystko idzie z górki, a postępy i radość jaką obserwuję w trakcie zajęć, za każdym razem są wyjątkowe i niepowtarzalne. Dają „wielkiego kopa” i motywują do działania. Pomyślałem więc, że zrobię krok dalej i rozpocznę organizowanie wyjazdów narciarskich w Alpy. I tak od kilku sezonów gościmy na Austriackich stokach. W związku z tym musiałem dokonać zmian administracyjnych, zrobić wpis do Ministerstwa Sportu i Turystyki i zarejestrować się jako Organizator Turystyki. Ten krok otworzył nowe możliwości. Powstały nowe projekty, plany oraz oferty wyjazdów narciarskich i rowerowych. A że pomysłów wciąż przybywa, powstał projekt o nazwie „AktywnyWyjazd.PL” – który ma łączyć ideę jaką jest wyjazd sportowy z dobrą kuchnią

Co wyróżnia AktywnyWyjazd spośród innych firm organizujących wypoczynkowe wyjazdy sportowe?

 

Zanim jeszcze zdecydowałem się na organizowanie wyjazdów w Alpy, szukając oferty dla siebie, zauważyłem, że wszystkie właściwie są do siebie bardzo podobne. Te same kierunki, te same zajęcia, ubrane jedynie w różne ładne kolorowe fotki. Dlatego postanowiłem coś z tym zrobić. Nie wiem co wyróżnia „AktywnyWyjazd” od innych firm, które organizują wyjazdy na narty, ale wiem że jako pierwsi w Polsce wprowadziliśmy wyjazdy narciarskie z medialnymi szefami kuchni, uczestnikami programu TopChef, którzy prowadzą codziennie wieczorem warsztaty w formie raczkującego jeszcze w Polsce „live-cooking”. W naszym menu są rarytasy z wysokiej półki, między innymi krewetki tygrysie z wybrzeży Afryki, jagnięcina z Irlandii, czy słynne na cały Świat mięso argentyńskiego angusa. Chcę aby nasi goście czuli się wyjątkowo, dlatego nasze wyjazdy są kameralne, zapraszamy nie więcej jak 16-20 osób. Dla nich sprowadzamy produkty z całego Świata oraz Szefa kuchni , który przez 7 dni serwuje im wyborne dania i desery. Obiekty, które wybieramy zawsze wyposażone są w saunę. Wypełnieniem jest dobre wino, oraz świetna kawa. Ten punkt wieczoru z pewnością wyróżnia nas od innych firm.  W roku 2017 postanowiłem, że „sezon narciarski u nas trwa cały rok” W taki sposób powstały wyjazdy rowerowe , które łączymy z nartami. Nasze obiekty znajdują się w dolinie Tuxertal na której końcu mieści się całoroczny ośrodek narciarski Hintertuxer Gletschier.

 

Skąd u Ciebie tak wielka pasja do tego projektu? Co motywuje Cię najbardziej?

 

Od lat , właściwie odkąd pamiętam, sport w moim życiu był i jest bardzo ważny. Jako dzieciak, przez cały okres edukacyjny grałem w piłkę ręczną, najpierw w szkole podstawowej, potem w klubie przy Pałacu Młodzieży aż w końcu trafiłem do juniorów klubu Unii Tarnów. W wieku 8 lat , mój Tato zaszczepił we mnie silnego bakcyla do narciarstwa. Doskonale pamiętam dzień, kiedy dostałem swoje pierwsze narty. Jako nastolatek rozpocząłem też przygodę z kolarstwem górskim. Niestety kontuzja zatrzymała mój rozwój, a szkoda bo brałem udział miedzy innymi w Mistrzostwach Polski MTB w Krynicy. Stąd pewnie bierze się właśnie moja pasja do projektu „Aktywny Wyjazd”, oraz sportowa determinacja, która jest moją motywacją w dążeniu do celu – wierzę, że dla każdego sportowy wyjazd, poza przyjemnością jest okazją do przełamania własnych ograniczeń

sportowy wyjazd

 

Dlaczego postanowiłeś połączyć LiveCooking z wyjazdem wypoczynkowym? Ludzie to lubią?

 

Tak jak już wspomniałem, chciałem urozmaicić ofertę o coś ciekawego i tak wpadłem na pomysł z medialnym Szefem Kuchni. Gotowanie na żywo być może w Polsce jeszcze raczkuje, ale na Świecie ma się bardzo dobrze. Dlatego postanowiłem, że nasz” Chef” poprowadzi właśnie „live-cooking”. To świetna forma wspólnego spędzania czasu. Wszyscy goście wchodzą w interakcję i oczywiście mogą wspólnie przygotować potrawy z Szefem Kuchni, który odkrywa przed nimi swoje tajniki kulinarne. Czy ludzie to lubią? Dziś mogę powiedzieć, że bardzo! Zdecydowana większość gości niejednokrotnie przyznaje, że takie dania jedzą po raz pierwszy w życiu. Są też tacy, którzy na naszym wyjeździe polubili owoce morza, czy przekonali się do tatara z angusa. Podoba mi się reakcja gości, którzy początkowo bacznie obserwują Szefa, a kiedy serwuje pierwsze danie, wszyscy ochoczo sięgają po telefony komórkowe i stukają fotki jedna za drugą, co ciekawe, podobnie wygląda każdy wieczór. Stąd wnioskuję że ludziom się to podoba, mało tego, taki wieczór pozytywnie odbiera również sam Szef Kuchni. Za każdym razem obiadokolacja zamienia się w wielogodzinną biesiadę i długie rozmowy, często przenoszone do sauny.

 

Czego możemy spodziewać się po AktywnymWyjeździe sezonie 2019 i 2020?

 

Przyznam, że sam nie wiem czego do końca można się spodziewać po „AktywnyWyjazd” w sezonie 2019/20, ponieważ niektóre pomysły są zaskakujące nawet dla mnie ( śmiech). Z pewnością chcę przynajmniej utrzymać poziom na który weszliśmy w poprzednim sezonie, który był dla nas przełomowy. Są też projekty o których na dzień dzisiejszy nie mogę jeszcze nic powiedzieć, ponieważ dopracowujemy szczegóły. Chcę również powoli rozwijać bazę noclegową, co jest niezwykle trudne, ponieważ obiekt musi spełniać wiele wymagań ze względu na formę naszych imprez połączonych z „live-cooking”. Nadchodzący sezon to więcej wyjazdów rowerowych, na których będziemy się poruszać klasycznymi rowerami górskimi jak i również rowerami elektrycznymi. Ciekawostką jest nowy produkt, jaki wprowadzamy w nadchodzącym sezonie – rejsy po wodach Chorwacji Katamaranem Lagoon 450F połączone z wyprawami rowerowymi po wyspach. Rejsy odbywać się będą tylko w czerwcu i wrześniu, czyli przed i po sezonie letnim. Takie rozwiązanie pozwoli korzystać z dobrodziejstw Chorwacji. W ten sposób omijamy tłumy turystów i uciążliwe upały.  Oczywiście przybędzie imprez z warsztatami „live-cooking”, które uzupełniają ideę jaką jest sportowy wyjazd. Podobnie jak w zeszłym sezonie nasze wyjazdy będzie obsługiwał TopChef Ivo Violante. Podsumowując po projekcie „AktywnyWyjazd” można spodziewać się dobrej zabawy w kameralnej atmosferze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

PYTANIA? ZAMÓW ROZMOWĘ